Nå som sommerferien er i ferd med å avsluttes, er det dessverre mange barn som kjenner både på savn og sårbarhet over å ikke ha hatt tid eller kontakt med begge foreldre etter samlivsbrudd.
Sommerferien er den tida på året hvor de fleste barn har god tid til å være sammen med familien sin og skape barndomsminner. Den hektiske hverdagen med en travel kalender roer seg, og sosiale medier flommer over av familielykke. Dessverre er det ikke slik for alle barn. Alt for mange barn opplever savn etter en av foreldrene, på grunn av konflikt mellom foreldrene etter samlivsbrudd. For noen er kontakten helt borte, eller sterkt redusert. Disse konfliktene rammer også barnas besteforeldre og annen familie. Tap av kontakt mellom barn og foreldre er alvorlig, og kan i noen tilfeller være skadelig for barnet. Dette vil vi gjøre noe med!
Vi foreslår nå viktige endringer i barneloven om likestilt foreldreskap. Endringene handler først og fremst om at begge foreldre i utgangspunkt er viktige omsorgspersoner for barn. Endringene vil derfor styrke ivaretakelsen av barnets beste gjennom å forebygge foreldrekonflikter, og sikre at barn skal kunne få omsorg av begge foreldre.
Det er barnet beste som skal være avgjørende for avgjørelse om både bosted og samvær ved samlivsbrudd. Vi mener at begge foreldre er like mye verdt, og like viktig for barnet. Derfor må begge foreldre ha lik avgjørelsesmyndighet, også etter samlivsbrudd. I dag er det slik at den eller de barnet bor fast hos, som har rett til å ta avgjørelser for barnet, som for eksempel hvor i landet barnet skal bo. Vi ønsker at begge foreldre skal være enig om flytting innenlands, slik foreldre med delt bosted i dag har.
Barn har ulike behov og foreldre må ta hensyn til hva som er best for deres barn, og høre hva barnet ønsker, dersom barnet er gammel nok til å gjøre seg opp en mening. Derfor er det viktig for oss å forebygge samværshindring og brudd i kontakt mellom barn og foreldre, som ikke er til barnets beste.
Ved situasjoner hvor en av foreldrene hindrer den andre forelderen fra kontakt og samvær med barnet sitt skal domstolen treffe en foreløpig avgjørelse, hvis en part ber om det. Selv om det allerede i dag treffes flere midlertidige avgjørelser i saker om såkalt samværshindring, er det gode grunner for å lovfeste et slikt krav. Et lovkrav vil kunne bidra til at flere saker fanges opp, og det vil samtidig gi et signal om at saker som omhandler påstått samværshindring tas på alvor, prioriteres og behandles raskt.
Vi vil sikre barn både en bedre sommerferie og hverdag, med foreldre som får være gode omsorgspersoner for sine barn.
Mona Nilsen, stortingsrepresentant (Ap) og medlem av familie- og kulturkomiteen